Sider

28. februar 2021

Bursdagsmiddag for Ole Jørgen 48 år: Helstekt indrefilet av okse med honningglaserte rotgrønnsaker og peppersaus med ekstra krutt! 😊

Denne oppskriften fant jeg hos Silje Spiser og den var rett og slett helt nydelig og en perfekt middag til mannen min på bursdagen hans.

INGREDIENSER
Helstekt indrefilet:
♥ 1-1,5 kg oksefilet (avhengig av hvor mange du lager mat til)
♥ en liten neve fersk timian
♥ 1 ss smør
♥ 2 fedd hvitløk
♥ salt & pepper

Honningglaserte rotgrønnsaker:
♥ 6-8 regnbuegulrøtter (kan også bruke vanlige gulrøtter, men jeg elsker fargen på regnbuetypen)
♥ 3 rødbeter
♥ 1-2 sellerirøtter
♥ 1 neve timian
♥ akasiehonning
♥ litt olivenolje
♥ flaksalt

Frityrstek sjalottløk:
♥ 2 store sjalottløk
♥ 2 dl soyaolje

Burbon og peppersaus:
♥ 3 ss maisenna
♥ 3 ss soyasaus
♥ 3 dl fløte
♥ 3 dl sterk oksekraft (kan også bruke utblandet fond med vann)
♥ 1-2 ss hel pepper avhengig av ønsket styrke (jeg bruker 50/50 rosepepper og sort pepper)
♥ 1 ss paprikapulver
♥ 2-3 ss burbon (en god klunk)

HELSTEKT INDERFILET:

Ta ut kjøttet og la det stå i romtemperatur i ca en time før du skal begynne å tilberede det. Gni inn kjøttet med salt og pepper. Sett stekepannen på høy varme og ha i smøret etterfulgt av knust hvitløk og timian. Brun kjøttet på alle sidene til det får en fin stekeskorpe. Sett så i et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Stek i ovnen på 100 g varmluft til oppnådd kjernetemperatur. (min filet på 1,3 kg brukte nesten 2 timer, men jeg skrudde ned temperaturen i ovnen siste halvtimen)

Jeg satte kjernetemperaturen til 56 grader. 55-60 gir rosa kjerne, 60-65 gir mer gjennomstekt kjøtt for de som liker det. Merk deg at imens kjøttet hviler vil kjernetemperaturen stige et par grader. Sett derfor kjernetemperaturen til et par grader mindre enn det du ønsker som ferdig resultat!

La kjøttet hvile minst 15 minutter før du begynner å skjære i det.

HONNINGGLASERTE ROTGRØNNSAKER:

Skrell og kutt opp gulrøtter, sellerirot og rødbeter i ønsket størrelse. Jeg liker litt store rustikke biter, men da tar det gjerne litt lengre tid en om du hakker opp i mindre biter. Ha rotgrønnsakene over i en ildfast form, hell over en klunk med olivenolje og ha på nok akasiehonning slik at det dekker mye av rotgønnsakene. Topp det hele med flaksalt og fersk timian. Sett inn i ovnen på 200 g varmluft og stek de gjerne sammen med valgt tilbehør av potet. Rotgrønnsakene skal få en crispy stekeskorpe på utsiden og være møre i midten. (obligatorisk med prøvesmaking)

Når alt er i ovnen kan du begynne med sjalottløk og saus! Nå er det bare sjarmøretappen igjen!

FRITYRSTEKT SJALOTTLØK:

Kutt sjalottløken i tynne ringer og ha i en tykkbunnet kjele. Jeg brukte min trofaste le creuset jerngryte. Sett gryta på høy varme og ha i soyaolje til det dekker all løken. La dette putre til det blir høy varme på oljen og løken får en brun karamellfarge. (dette tar 2-3 minutter avhengig av hvor høy varme du har, men det går fort mot slutten så her må du følge med!) Ta løken ut av gryta og legg det på tørkepapir slik at oljen renner av.

BURBON OG PEPPERSAUS:

Bland 3 ss soyasaus med 3 ss maisenna. Ha i 2/3 av fløten og la det koke opp under nøye visping. Når sausen begynner å bli varm tykner den. Ha i kraft, evt vann og fond og la dette tykne. Imens sausen tykner og koker på lav varme finner du frem en stekepanne. Sett stekepannen på høy varme og ha i grovt mortet pepper i en tørr panne.  Rist det i noen sekunder til du kjenner den fantastiske duften av ristet pepper. Så heller du oppi en raus skvulp med burbon og lar det fordampe. Ta stekepannen av varmen og ha det oppi sausen. Smak til med resten av fløten, paprikapulver, mer pepper og ekstra salt om du trenger det. Hvis du ønsker mørkere farge på sausen har du i litt sukkerkulør.
Tusen takk for besøket og ha en strålende dag videre :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så koselig at du besøker bloggen min! Jeg blir veldig glad om du legger igjen en kommentar:-)
Klem fra Jeanette

Thanks for visiting my blog! I really appreciate if you leave me a comment:-)
Hugs, Jeanette