Sider

14. desember 2020

Julekake 🎅🎄

Oppskriften på denne julekaken er hentet fra Trines matblogg og den ble så god 😍🎅🎄Og fordelen er at vi kan lage den uten både sukat og rosiner om vi vil 😉 Ole Jørgen liker rosiner i, så derfor lagde han to stk med rosiner og to stk uten, perfekt for oss begge 😋👏

INGREDIENSER
♥ 1000 g hvetemel (ca.)
♥ 6 dl melk (ca.)
♥ 1 egg
♥ 25 g gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
♥ 150 g sukker
♥ 2 ts kardemomme
♥ 1/2 ts salt
♥ 150 g smør , i terninger
♥ 300 g rosiner
♥ 1 egg, sammenvispet (til pensling)

Legg rosinene i varmt vann som så vidt dekker, og la dem trekke i ca. 15 minutter.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Hell vannet av rosinene, klem ut overskuddsvæsken og tilsett dem i deigen og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time. Dersom du ikke har tid til å la deigen heve så lenge kan du varme opp melken til ca. 20 grader før du tilsetter den i deigen.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede (kan sløyfes), form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett. La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.

Stek julebrødene på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte, og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på undersiden. Følg med mot slutten av steketiden. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene de siste minuttene.

Avkjøl julebrødene på rist, og nyyyt – med for eksempel smør, brunost og en kopp med god te! Prøv det også til sylte og sild!

Oppbevar julebrødet i plast, da vil det holde seg saftig og godt i 2-3 dager.TIPS

Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. I deigen må du da tilsette noe mer melk for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle brødene før steking.
Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. 

Julebrødene kan fint fryses. Pakk dem inn i en pose straks de er avkjølt og legg dem i fryseren. La baksten tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi det en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter.

Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. 

VELBEKOMME!
Tusen takk for besøket og ha en strålende dag videre :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så koselig at du besøker bloggen min! Jeg blir veldig glad om du legger igjen en kommentar:-)
Klem fra Jeanette

Thanks for visiting my blog! I really appreciate if you leave me a comment:-)
Hugs, Jeanette