Sider

3. oktober 2022

Meze - noen virkelig favorittoppskrifter til meze bordet ūüėä

Alle disse oppskriftene har jeg hentet fra Vidar Bergum - et kj√łkken i Istanbul ūüĎć

Hummus ūüėä

Ingredienser
 100 g t√łrre kikerter, bl√łtlagt og kokt (ertene bl√łtlegges over natten)
 100 g tahini
 1/2 sitron, saften
 2-3 hvitl√łksb√•ter, skrelt
 1/2 ts salt
 1/4-1/2 ts spisskummen (kan sl√łyfes)
 kokevann fra kikertene
 extra virgin olivenolje, til toppen
 evt. litt spisskummen eller paprikapulver og grovhakket bladpersille

Fremgangsmåte:
  • Legg kikerterne i vann i 8-12 timer, gjerne over natten. Bytt vann. Kok kikertene til de er helt m√łre og ta vare p√• kokevannet. (se ogs√•: hvordan koke kikerter) Sett til side noen hele kikerter for garnityr.
  • Mens alt fremdeles er varmt, ha kikertene, tahini, sitronsaft, hvitl√łk, 1 dl av kokevannet, spisskummen (om du bruker) og salt i en foodprosessor og kj√łr til massen er helt myk, typisk et par-tre minutter men av og til tar det litt lenger og det er mulig du m√• stoppe for √• skrape ned sidene underveis. Smak til med mer salt, tahini eller sitronsaft, om n√łdvendig. Kj√łr videre i 3-4 minutter til hummusen er blitt god og fluffy. Hummusen vil v√¶re ganske l√łs, men vil sette seg etter hvert.
  • Hell hummusen over i en bolle og dekk med clingfilm helt ned i overflaten s√• du ikke f√•r snerk. La hummusen komme til romtemperatur (har du det travelt, sett den i kj√łleskapet).
  • Anrett p√• ett eller flere sm√• fat og lag noen fordypninger i midten. Jeg pleier √• bruke en spiseskje og snurre asjetten rundt for √• f√• fine runde fordypninger. Fyll fordypningene med god extra virgin olivenolje og de hele kikertene. Str√ł over spisskummen eller paprikapulver og grovhakket bladpersille, om du vil.

Blomk√•l med hasseln√łtter og tahinisaus

Ingredienser
♥ 1 medium blomk√•l, sk√•ret i passende buketter
♥ 3–4 ss olivenolje 
♥ 2 ts hele spisskummenfr√ł
♥ 75 g (1 ¼ dl) hasseln√łtter, helst uten skall
♥ 50 g (½ dl) tahini
♥ saften fra ½ sitron
♥ vann
♥ salt og pepper

Fremgangsmåte:
  • Forvarm stekeovnen til 230 grader.
  • Bland sammen blomk√•lbuketter, olivenolje, spisskummen, salt og pepper. Fordel p√• et stekebrett og stek midt i ovnen i 10 minutter.
  • Skru ned temperaturen til 200 grader. Hell over hele hasseln√łtter og fortsett √• steke til blomk√•len er klar og hasseln√łttene begynner √• f√• litt farge, 5–10 minutter.
  • Mens blomk√•len st√•r i ovnen, lag tahinisaus ved √• blande sammen tahini og sitronsaft. Spe med vann til konsistensen er litt tykkere enn kremfl√łte og smak til med salt og pepper.
  • Server blomk√•lbukettene varme eller lune med tahinisaus over eller ved siden av.

Krydret blomkål og kikerter med blomkålhummus

Ingredienser
♥ 1 blomk√•l, halvparten i buketter (uten stilk) og halvparten pluss stilken grovhakket
♥ 500 g kokte kikerter (fra 2x400 g bokser hermetiske kikerter, skylt og avrent, eller 200 g t√łrre, bl√łtlagt og kokt)
♥ 2 ss olivenolje
♥ 1 ts hel spisskummen
♥ 1 ts pul biber (tyrkiske milde chiliflak) eller 1 ts hot paprikapulver eller 1 ts vanlig paprikapulver+1/4 ts chiliflak
♥ 50 g tahini
♥ 2 hvitl√łksfedd
♥ 1/2 sitron, saften
♥ 1/4 ts malt spisskummen
♥ 1/2 granateple, kjernene
♥ litt finhakket bladpersille og noen skiver fersk chili, til garnityr
♥ salt og pepper

Fremgangsmåte:
  • Sett ovnen p√• 230 grader, over- og undervarme.
  • Bland blomk√•lbuketter fra 1/2 blomk√•l med 1 boks hermetiske kikerter (skylt og avrent), olivenolje, spisskummen, pul biber eller paprikapulver+chiliflak og litt salt og pepper. Fordel i en langpanne og stek i ovnen til blomk√•lbukettene er gjennomstekte og har f√•tt litt farge, 15-20 minutter. Vend gjerne en gang eller to underveis.
  • Samtidig, kok opp resten av blomk√•len og den andre boksen med hermetiske kikerter (skylt og avrent) i godt med vann. Kok til blomk√•len er myk.
  • Ha den kokte blomk√•len og kikertene i en foodprosessor og kj√łr til det er blitt helt mykt. Tilsett tahini, hvitl√łksfedd, sitron og malt spisskummen og kj√łr videre til det hele er godt blandet og hummusen er blitt s√• myk som du vil ha den. Tilsett litt av kokevannet om n√łdvendig for √• f√• rett konsistens. Smak til med salt og pepper.
  • Server med den stekte blomk√•len og kikertene over blomk√•lhummusen. Topp med granateplekjerner, noen skiver fersk chili og litt finhakket bladpersille.

Kylling shawarma med raita

Ingredienser
♥ 2 ts malt spisskummen
♥ 2 ts paprikapulver
♥ 1 ts malt alleh√•nde
♥ 1 ts isot biber/urfa biber eller 1/2 ts cayennepepper
♥ 1/2 ts malt gurkemeie
♥ 1/4 ts malt kanel
♥ en liten klype malt nellik
♥ 2 hvitl√łksfedd, finhakket
♥ 2 ss olivenolje
♥ 1,5 sitron, saften 
♥ 600 g kyllingfilet, perfekt √• bruke innerfilet

Fremgangsmåte:
  • Lag marinade ved √• blande sammen krydder (de 7 f√łrste ingrediensene) med 1/2 ts salt og litt pepper. Bland sammen med hvitl√łksfedd, olivenolje og saften fra 1/2 sitron. Vend kyllingen godt i marinaden s√• alle biter er dekt, dekk til og sett i kj√łleskap i to timer eller over natten om du kan.
  • Grill kyllingen p√• spyd, eller stek i pannen.
  • Server sammen med raita, jeg lager raita p√• f√łlgende m√•te:

Jeanette sin raita
♥ Gresk yoghurt, s√• mye du har lyst til √• lage
♥ Myntegele, jeg bruker Baxters sitt glass. Her tar jeg en god slant som jeg blander i den greske yoghurten.
♥ Myntesaus, her bruker jeg ogs√• Baxters. Tar litt mindre av denne, her er det mye konsentret myntesmak
♥ Koriander, hakker opp friske korianderblader
♥ Hvitl√łk, mengde som passer til alt det andre
♥ Alt dette blandes sammen, smak til underveis. Myntegelen gir deilig s√łdme, s√• det trengs ikke noe sukker i denne. 

Kyllingen kan serveres alene sammen med raita, eller du kan legge den i wraps eller pitabr√łd.


Mykt pannebr√łd

Ingredienser
♥ 350 g fint hvetemel
♥ 50 g sammalt hvetemel
♥ 10 g (2,5 ts) sukker
♥ 7 g (1,25 ts) salt
♥ 8 g (⅔ pakke) t√łrrgj√¶r
♥ 225 g (2,25 dl) vann (romtemperatur eller kaldere)
♥ 100 g (1 dl) yogurt
♥ 1 ss olivenolje

Fremgangsmåte:
  • Bland sammen alle ingrediensene og elt i en kj√łkkenmaskin p√• h√ły hastighet til deigen slipper kantene. Dat tar 6-7 minutter med min maskin. Deigen vil v√¶re l√łs til √• begynne med, men samler seg etterhvert. Dekk til og la heve i 45 minutter-1 time.
  • Ha deigen p√• en melet benkeflate. Del i √•tte like store biter og form til baller ved √• trekke kantene inn mot midten 4-5 ganger. La hvile med skj√łten ned i 15-20 minutter.
  • Strekk eller kjevle ut ballene til runde br√łd. La heve i 10 minutter.
  • Sett en non-stick stekepanne med tykk bunn p√• medium/h√ły varme i minst 3-4 minutter til den er helt varm.
  • Stek br√łdene en og en. Snu etter ca. 30 sekunder, n√•r overflaten begynner √• boble opp. Det holder med total steketid p√• 1,5-2 minutter.
  • Oppbevar flatbr√łdene i et kj√łkkenh√•ndkle og spis s√• ferskt som mulig.

Tomat- og granateplesalat med valn√łtter

♥ h√•ndfull ristede valn√łtter, grovhakket
♥ 1 r√łdl√łk, finhakket
♥ 600 g cherrytomater eller solmodne tomater i sesong, skj√¶rt i sm√• terninger
♥ ca. 20 stk mynteblader, finsnittet
♥ ca. 25 g finhakket bladpersille (uten tykke stilker)
♥ 1 granateple, kjernene
♥ 1 sitron, saften
♥ 4-5 ss extra virgin olivenolje
♥ 2 ts Pedro Ximeno sherryeddik (kan sl√łyfes)
♥ 2 endiver, bladene separert fra hverandre
♥ salt og pepper

  • Dersom du har r√• valn√łtter, rist de p√• 160 grader (over- og undervarme) i 8-10 minutter. La komme til romtemperatur.
  • Ha r√łdl√łk, cherrytomater, urter og granateple i en bolle. Rigle over extra virgin olivenolje, skvis over sitronsaft og ha i Pedro Ximeno sherryeddik om du har (kan ikke erstattes med vanlig sherryeddik eller annen eddik). Ha i godt med salt (du trenger mer enn du tror) og nykvernet pepper. Bland sammen. Smak til med mer salt og pepper, eventuelt ogs√• sitronsaft/extra virgin olivenolje.
  • Ha salaten over i en egnet serveringsbolle. Topp med valn√łtter og plasser endivebladene rundt. Topp med litt ekstra olivenolje.

Pulled lam med libanesiske krydder

Ingredienser
♥ 1,5 kg lammebog med ben, i tykke skiver, de tykke fettdelene avskj√¶rt
♥ 2 ss libanesisk 7-krydder
♥ 2 ss olivenolje
♥ salt
♥ vann

Libanesisk 7-krydder
♥ 2 ts hel* svart pepper
♥ 2 ts hel* bukkehornkl√łverfr√ł (fenugreek)**
♥ 2 ts hel* alleh√•nde
♥ 1 ts hel* nellikspiker
♥ 2 ts malt kanel
♥ 2 ts malt ingef√¶r
♥ 2 ts malt muskatn√łtt, helst ferskt raspet fra hel muskatn√łtt

Fremgangsmåte:
  • Rubb inn krydder, olivenolje og 1,5 ts salt godt inn i lammekj√łttet. Dekk til og la st√• i kj√łleskapet i inntil 24 timer.
  • Sett ovnen p√• 230 grader, over- og undervarme.
  • Ha lammet i en form som gj√łr at stykkene ligger godt sammen uten for mye avstand. Sett i ovnen og la st√• i 15 minutter.
  • Skru ned varmen til 160 grader, over- og undervarme. Hell i 1 dl vann og dekk til godt med aluminiumsfolie (men ikke brenn fingrene!). La st√• til kj√łttet er helt m√łrt og lett faller fra beinet, 2-2,5 timer. La det heller st√• litt for lenge enn litt for lite.
  • Riv av kj√łttbitene og ha i en kasserolle sammen med stekesjyen. Kok inn til det meste av v√¶sken er fordampet, smak til med salt, pepper og eventuelt mer 7-krydder underveis. R√łr s√• mye eller lite du vil underveis, river du godt med gaffel f√•r du pulled lam.

Fremgangsmåte Libansisk 7-krydder
  • Rist pepper, fenugreek, alleh√•nde og nellikspiker i en stekepanne p√• lav/medium varme i noen minutter. Ta av varmen s√• snart fargene begynner √• endrer seg
  • Kj√łr det hele i en krydderblander eller bruk en morter til det hele er mer eller mindre finmalt. Bland inn malt kanel, ingef√¶r og raspet eller malt muskatn√łtt.
  • Oppbevar t√łrt og m√łrkt i en tett beholder, s√• holder blandingen seg fint i m√•nedsvis.

Muhammara (Paprikadipp med valn√łtter fra Midt√łsten)

4 porsjoner
♥ 4 s√łtpaprika eller tilsvarende i vanlig r√łd paprika (350-400g)
♥ 1 fersk br√łdskive, uten skorpe, i smuler (bruk foodprosessor, stavmikser e.l.) (ca. 40 g)
♥ 1 hvitl√łksfedd, most i en morter med litt salt
♥ 1 ss sitronsaft
♥ 1,5 ss granateplesirup
♥ 1 ts malt spisskummen
♥ 1 ts pul biber (tyrkiske milde chiliflak) eller 1 ts hot paprika eller en liten klype chiliflak etter smak
♥ 2 ss extra virgin olivenolje, pluss ekstra p√• toppen
♥ 40 g valn√łtter, finhakket for h√•nd, pluss et par valn√łtter til garnityr evt. 1 ss finhakket bladpersille, til garnityr
♥ salt og pepper

Fremgangsmåte:
  • Sett ovnen p√• 250 grader, over- og undervarme.
  • Legg paprikaene p√• bakepapir eller oljet aluminiumsfolie p√• et stekebrett. Sett h√łyt i ovnen og la st√• til paprikaene er myke og fulle av store svarte brentflekker, 30-40 minutter. Vend p√• paprikaene noen ganger underveis. Ta ut av ovnen, ha i en bolle og dekk til med clingfilm, eventuelt ha i en bolle med lokk og ha p√• lokket.
  • N√•r paprikaen er kj√łlnet litt, 10-20 minutter, riv av skinnet og fjern kjernene.
  • Knus hvitl√łksfeddet i en morter med litt salt. Ha i paprikaene og knus dem godt. Paprikaene skal ikke moses helt, men heller ikke v√¶re i store biter. Bland s√• inn resten av ingrediensene med en gaffel og smak til med salt og pepper. Server med litt ekstra olivenolje p√• toppen og garner med et par valn√łtter og et lite dryss finhakket bladpersille.

R√łdbetedipp med fetaost og valn√łtter (R√łdbeteborani)

4 porsjoner (raus)
♥ 4 medium store hele r√łdbeter (ca. 600 g)
♥ 1 hvitl√łksfedd, knust til en pasta med 1/2 ts salt i en morter
♥ 4 ss extra-virgin olivenolje
♥ 4 ss yoghurt, helst gresk eller tyrkisk type
♥ 2 ss finhakket frisk dill, pluss ekstra til garnityr
♥ 2 ss hvitvinseddik av god kvalitet
♥ salt og pepper
♥ 50g fetaost, revet i sm√• biter
♥ 6 valn√łtter, lett knust

Fremgangsmåte:
  • Vask r√łdbetene og kok med skallet p√• i godt med vann til de er m√łre, ca. 40-50 minutter, avhengig av st√łrrelsen.
  • N√•r r√łdbetene er kalde nok til √• jobbe med, skrell dem, del i store biter og kj√łr i en foodprosessor til du har en grov mos. Jeg synes det blir best n√•r det fremdeles er litt motstand.
  • Bland sammen r√łdbetene, den knuste hvitl√łken, olivenoljen, yoghurten, den finhakkede dillen og hvitvinseddiken. Smak til med salt og pepper.
  • Server ved romtemperatur med biter av fetaost, valn√łtter og noen sm√• grener med dill p√• toppen.
Bildet er l√•nt fra Vidar Bergum - Et kj√łkken i Istanbul 


Tusen takk for bes√łket og ha en str√•lende dag videre ūüėäūüíĖ

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

S√• koselig at du bes√łker bloggen min! Jeg blir veldig glad om du legger igjen en kommentar:-)
Klem fra Jeanette

Thanks for visiting my blog! I really appreciate if you leave me a comment:-)
Hugs, Jeanette