Sider

18. februar 2014

Crème Brulé

Til 4-6 personer trenger du følgende:

♥ 1 vaniljestang
♥ 2,5 dl kremfløte
♥ 2,5 dl H-melk
♥ 6 eggeplommer (120 gram)
♥ ca 4 ss sukker (eller 90 gram)
♥ ca 100 gram demerarasukker til karamellisering (brunt sukker)
Desserten stekes i vannbad på midterste rille i stekovnen, og før du begynner er det lurt å ha vannbadet klart. Sett stekovnen på 150 grader (over- og undervarme) og fyll så mye vann i langpannen/det ildfaste fatet at det står omtrent like høyt oppe i pannen som bruleemassen vil stå i formene.

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha stangen og frøene i en kjele sammen med melk og fløte og varm forsiktig opp til kokepunktet.

Visp eggeplommer og sukker lett sammen i en bolle.

Hell den varme fløteblandingen oppi eggemassen (i en tynn stråle) mens du hele tiden rører med en visp.

Hell så røren tilbake i kjelen.

Varm opp massen igjen mens du hele tiden rører med en slikkepott for å forhindre at eggeplommene stivner i bunnen av kjelen.

Når massen tykner (84-85 grader) skal den siles over i en bolle. PASS PÅ massen må IKKE bli for varm.

Hell så røren opp i de ildfaste formene. Det er her en fordel å bruke litt vide former, slik at det fylles opp maksimalt 2 cm med røre. Det er viktig at du ikke fyller opp for lite eller for mye.

Sett formene i ovnen i vannbadet. Vannet skal være så varmt at det ryker av det. La crème brûléen stå i vannbadet i ca 20-35 minutter. Det er viktig at massen ikke begynner å heve seg, for da er det for varmt. Etter ca 20 minutter rugger du bittelitt på formene for å sjekke om massen er stiv. Den skal disse litt i midten, da er den ferdig! Avkjøles i minst to timer. Dette er en dessert du gjerne kan lage dagen i forveien.
Rett før servering drysser du demerarasukker over og karamelliserer sukkeret. Dette kan gjøres på flere måter. Jeg har en egen brenner for formålet som fungerer kjempefint. Pass imidlertid på at du har ekstra gass til å fylle på dersom du går tom underveis.

Har du ikke har brenner kan du fint benytte grillelementet i stekovnen. Når du setter inn formene må du sette de så høyt som mulig i ovnen og passe på at grillelementene er ordentlig varme før du begynner.

Etter kort tid er sukkeret karamellisert og crème brûléen er klar for servering!

Du kan tilsette ulike smakstilsettinger, slik som for eksempel sitruslikør og finrevet appelsinskall eller biter av mørk sjokolade og finrevet appelsinskall. Selv synes jeg den er best naturell, eventuelt med frisk frukt eller bær til, for eksempel bringebærsalat eller sitrussalat.

Tusen takk for besøket og ha en strålende dag videre :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så koselig at du besøker bloggen min! Jeg blir veldig glad om du legger igjen en kommentar:-)
Klem fra Jeanette

Thanks for visiting my blog! I really appreciate if you leave me a comment:-)
Hugs, Jeanette