Sider

13. januar 2021

Tynnlefser – med semulegryn 😊

Ingredienser :
♥ 1 l melk
♥ 1 dl semulegryn
♥ 150g smør
♥ 1 ts kardemomme
♥ Ca 750g hvetemel / jeg brukte speltmel          ( det meste skal brukes til utbakingen)

Om du bare skal lage en versjon av lefser ville jeg ha dobbelt oppskriften. Det tar jo litt tid å lage og de forsvinner fort, så da er det godt å lage noen når man først er igang.

Slik gjør du:
Kok opp melk og smør, ha i semulegryn og kok det til en grøt. La dette småkoke i ca 10 min, husk å rør hele tiden, da det klumper og svir seg fort. Avkjøl i ca 4 min, før du har det i en kjøkkenmaskin og tilsetter litt mel. Deigen skal ikke bli for fast, og er bedre å tilsette mer mel til hvert emne når du skal bake de ut. Du kan også gjerne blande deigen i en bolle med sleiv, men husk å sikt melet og pass på at det ikke er klumper fra semulegrynen.

Ha deigen ut på et bord og elt inn passe med mel. Jo mindre mel du bruker, jo saftigere blir lefsene, MEN bruk så mye mel at deigen ikke setter seg fast! Har du i for lite kan lefsa fort revne eller sette seg fast i bordet eller i kjevla. Begynn med å ta godt med mel utover duken (baksiden) eller på bordet. Melet skal blandes inn mens deigen forstatt er varm, bruk gjerne en deig skrape.
Del opp i emner ca 10-13 stk.

Lag deigemnene ferdig, med å forme de runde, da er det lettere å forme de runde etterpå. Ha godt med mel på duken og klapp mel på deigemne, begynn med å trykke den litt flat, snu den og gjør det samme på andre siden. Se video lengre ned.

Deigen er veldig lett og bake med, og lefsene blir veldig møre og saftige med bruk av semulegryn.

Ha takka på middels varme, bruk pinnen og rull lefsa på og over på takka, hver rask på hånda så den ikke deler seg. Da må du kanskje ha i mer mel. Stekes til lefsa får små brune flekker, da snur du den. Et tips kan være å bruke en nylonstrømpe på kjevla for å minske faren for at deigen skal feste seg.
Tusen takk for besøket og ha en strålende dag videre 😊

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så koselig at du besøker bloggen min! Jeg blir veldig glad om du legger igjen en kommentar:-)
Klem fra Jeanette

Thanks for visiting my blog! I really appreciate if you leave me a comment:-)
Hugs, Jeanette