Oppskrift på ca 15 stk
♥ Bollehev = 20 g havregryn og 1 dl vann
♥ 200 g sukker
♥ 1 dl rapsolje
♥ 50 g fersk gjær
♥ 5 g salt
♥ 20 g kardemomme
♥ 4 1/2 dl lunket vann
♥ 1 kg siktet hvetemel
Hjemmelaget vaniljekrem:
♥ 250 gram fløte
♥ 650 gram h-melk
♥ 150 gram sukker
♥ 1 vaniljestang
♥ 650 gram h-melk
♥ 150 gram sukker
♥ 1 vaniljestang
♥ 90 gram eggeplomme(ca. 4 egg)
♥ 66 gram maizenna
♥ 100 gram h-melk
♥ 66 gram maizenna
♥ 100 gram h-melk
- Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha fløte, sukker, 625 gram melk, vaniljestang + frø i en kjele. Kok til kokepunktet.
- I en annen boller blander du eggeplomme, maizenna og 125 gram melk. Pisk godt sammen.Hell 1-2 øser av den varme væsken i maizenna blandingen og pisk godt. Hell deretter alt tilbake i kjelen. La det koke opp under omrøring. Viktig å røre hele tiden, slik at det ikke brenner seg i bunn. Kok kremen i c. 1 min. Til du ser den første boblen komme til overflaten. Da vet du at kremen er ferdig.
- Sil blandigen. Dekk med plast/bakepapir helt ned til overflaten av kremen. Avkjøl.
- Jeg laget vaniljekremen kvelden før jeg skulle bruke den. Du kan lage kremen samme dag og la den avkjøle noen timer i kjøleskapet eller i isbad.
Mandelfyll:
♥ 190 g mandler. Finhakket. Hakk for hånd eller i en foodprossor.
♥ 115 g melis
♥ 80 g mykt smør.
♥ 115 g melis
♥ 80 g mykt smør.
1. Lag vaniljekremen først. Det er best å begynne med denne dagen før siden det tar en stund før den setter seg. Begynn deretter med å lage bollehev. Kok opp vannet og hell over havregrynene. La det kjøle seg ned.
2. Bland sammen bollehev og resten av ingrediensene. Elt i maskin ca.15 minutter eller 20-25 minutter for hånd. La den heve i ca. 1 time.
3. Trill boller a 100 gram og la de heve til dobbelstørrelse(ca.1-2 timer).
4. I mellomtiden kan du lage mandelfyllet. Finhakk mandlene for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Bland det sammen med smør og melis. Miks til en tykk masse.
5. Ha mandelmassen i en sprøytepose. Om du ikke har det tilgjengelig kan du bruke en spiseskjee når du legger fyllet.
6. Trykk de ferdighevede bollene flate. Leg mandlemasse i midten. Jeg la ca. 1 spiseskje i hver.
7. Brett deigen over mandelmassen som en konvolutt. Press godt ned på bretten, slik at mandelmassen kommer ut i kantene og lag en grop i midten.
8. Det er viktig å presse godt ned, slik at den ikke går opp igjen. Trykk en dyp grop som du fyller med vaniljekrem.
9. Fyll med vaniljekrem i gropene. Ca en god spiseskjee i hver. La bollene heve 30-60 minutter til. Nøkkelen til å lage gode og luftige boller er å la deigen heve godt. Pensle deretter med egg og dryss over grovhakket mandler.
Stek på 210 grader i ca.8-10 minutter.
Tusen takk for besøket og ha en strålende dag videre :-)
takk for oppskriften! :)
SvarSlett