Sider

5. mars 2024

Thai fingermat - agurkbomber, peanøttsnacks med urter og mien kham

AGURKBOMBER (6 personer)

Disse smaksbombene er en variant av det som heter pla goong, der thaier bruker rå reker. Får du tak i rå reker, kan du hakke dem og steke dem raskt i olje og finhakket sjalott, før du tilsetter dem i oppskriften. Du kan også satse på hakkede, kokte scampier.

Ingredienser
♥ 3 agurker
♥ 3 ss fiskesaus
♥ 3 ss presset limesaft
♥ 1 ss sukker
♥ 2 ss ristet chilipasta fra glass
♥ 3 stilker sitrongress, kun de nederste delene, skåret i svært tynne skiver på "spise meg" måten
♥ 8 kaffirlimebladeer skåret i svært tynne strimler på "spis meg" måten
♥ 3 ss finhakket frisk mynte
♥ 1 dl finstrimlet kinakål
♥ 10 rå eller kokte reker, eventuelt 6 crabsticks

Fremgangsmåte
Del agurkene i tre deler, hver på rund 8 cm, med et sterkt vinklet snitt i den enden, men ikke helt igjennom. Fjern den fuktige kjernen. La dem stå i kjøleskapet, mens du forbereder det andre.
Ha fiskesaus, limesaft, chilipasta og sukker i en liten bolle, og rør til sukkeret og chilipastaen er oppløst. Smak og juster smakene. Bland så i resten av ingrediensene.
Stapp det hele ned i agurkhusene og drypp resten av væsken over. Gled deg til å se reaksjonene til gjestene, men ikke røp oppskriften. 



PEANØTTSNACKS MED URTER (8 personer)

Ingredienser
♥ 6 dl peanøtter, eller en miks med cashewnøtter
♥ 6 store tørkede chilier
♥ 10 kaffirlimeblader delt i to
♥ olje til fritering
♥ 2 vårløk i svært tynne skiver
♥ 3 cm fersk ingefær, skrelt og skåret i tynne, små staver
♥ 1 lime med skall skåret i veldig små biter
♥ 2 ts salt

Fremgangsmåte
  1. Ha oljen i en kjele slik at den er et par centimeter dyp, eller bruk en wok. Varm oljen til du ser at det bobler friskt rundt et treskaft som du stikker nedi.
  2. Friter peanøttene, de tørkede chiliene og kaffirlimebladene hver for seg, ta dem ut med en hullsleiv og la dem renne av og kjølne på kjøkkenpapir
  3. Skjær chiliene i 1 cm brede ringer og bland alle ingrediensene sammen i en skål


MIEN KHAM

Denne snacksen serveres på et stort fat med ingrediensene lagt ut hver for seg i små hauger, eller delt opp i små skåler. 
Meningen er at alle skal komponere sin egen lille pakke, så sterk, salt, syrlig og søt som de selv foretrekker. 

Du trenger dette:
Noen store kålblader, spinatblader eller salatblader. I Thailand brukes såkalte "wild pepper leaves" eller "betel leaves". De fas i noen innvandrerbutikker, men vanlig kinakål eller store spinatblader blir helt fint. Dette er innpakningspapir.

Røde chilier. Disse skal hakkes i små biter. Skrap helst ut førene, de er det sterkeste på en chili.

Noen lime. Skjær dem i små biter med skallet på.

Revet kokos. Dette finner du i poser i vanlige butikkers hyller med bakervarer. I Thailand brukes tørket kokoskjøtt skåret i små staver. Rist kokosen raskt i tørr panne, slik at den blir litt sprø.

Noen tørkede reker. Det finner du i små poser hos asiatiske kjøpmenn, eller i kjedebutikker med godt utvalg. Hakk dem i små biter. 

Rødløk, eller såkalt thaisjalott fra en asiatisk butikk. Skjær løken i små biter. 

Frisk ingefær. I Thailand brukes slekningen som heter galangal mye oftere, men her er et tilfelle der ingefær foretrekkes. Skrell og hakk den i små biter.

Peanøtter. Helst usaltede, men saltede kan skylles. Rist dem i varm, tørr panne og knus dem grovt. 

Honning. Den må være av den lettflytende sorten. Drypp den over aller sist.

Så er det bare å pakke sammen, velge så mye man vil av de ulike tingene og ende opp med miks som omfavner neste hele det thailandske matuniverset. 






Tusen takk for besøket og ha en strålende dag videre 😊💖

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så koselig at du besøker bloggen min! Jeg blir veldig glad om du legger igjen en kommentar:-)
Klem fra Jeanette

Thanks for visiting my blog! I really appreciate if you leave me a comment:-)
Hugs, Jeanette