Sider

2. desember 2024

Ostekake med lemoncurd (sitronkrem) og marengs

Denne oppskriften er fra Lise Finckenhagen og den er helt amazing. Tror det er den beste ostekaken jeg noen gang har spist (og laget). Jeg droppet marengsen på toppen, tror faktisk den er litt unødvendig. 

Kaken lages i en springform, 20 – 22 cm i diameter, jeg brukte faktisk 24 cm da jeg lagde denne, og det gikk veldig fint. 
 
Ingredienser:
Bunn
♥ 200 g sjokoladekjeks, bruk oreo om du ikke har bakt egne. Bruker du oreo, fjern kremen i midten.
♥ 80 g smeltet smør, avkjølt
 
Ostefyll
♥ 550 g kremost naturell
♥ 200 g sukker
♥ 2 ss maisenna
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 100 g rømme
♥ 3 store egg
♥ 1 sitron, revet skall og saft
 
Lemoncurd
♥ 1 dl sitronsaft
♥ 1,5 dl sukker
♥ 2 ts maisenna
♥ 1 egg
♥ 3 eggeplommer
♥ 60 g smør
 
Marengs
♥ 3 eggehviter
♥ 160 g sukker
♥ en god klype salt

Fremgangsmåte:
  1. Knus kjeksen til smuler. Bland sammen kjekssmuler og smør. Kle springformen med bakepapir i bunnen og på sidene. Trykk kjeksblandingen jevnt ut i formen og stek bunnen ved 180grader i 12 minutter. Senk ovnstemperaturen til 130 grader.
  2. Gni 2 ss av sukkeret til ostefyllet sammen med sitronskallet, og bland maisennaen sammen med resten av sukkeret.
  3. Bruk en kjøkkenmaskin og rør osten glatt og kremet. Visp gradvis inn sukkeret (blandet med maisenna) ved lav hastighet. Skrap ned langs kantene, tilsett sitronsukkeret og vaniljesukker. Rør inn rømme og eggene, ett om gangen, og rør til massen er glatt. Rør til slutt inn sitronsaften og hell ostemassen over bunnen. Stek kaken ved 130 grader i cirka 1 time og 10 min. Ostemassen skal bli fast og litt "dissete".Avkjøl først i romtemperatur og videre i kjøleskapet i minst 4 timer. 
  4. Kok opp sitronsaft og sukker til sitronkremen i en liten kasserolle. Visp sammen egg, eggeplommer og maisenna i en bolle. (Visp til eggeblandingen er klumpfri.) Hell den varme sitronsaften over eggeblandingen under omrøring. Ha alt tilbake i kasserollen og gi kremen et oppkok under konstant omrøring/visping. La kremen koke i 1 minutt mens du hele tiden visper for å unngå klumper. Trekk kasserollen vekk fra varmen og visp inn smøret. Ha kremen over i en bolle eller lignende og avkjøl kremen i kjøleskapet.
  5. Lag marengsen rett før servering hvis mulig (den holder seg fint en stund, men blir den stående lenge kan det være at den synker litt sammen). Visp eggehviter, sukker og salt sammen i en romslig stålbolle over vannbad til blandingen blir varm, cirka 55 – 60 grader. Ta bollen vekk fra varmen, bruk en mikser/håndmikser og pisk marengsen ved full hastighet til marengsen blir tykk, blank og romtemperert.
  6. Ta ostekaken ut av formen og legg den over på et passende fat. Bre over sitronkremen og topp med fluffy marengs. «Brenn» marengsen med en creme brulee brenner – eller la den være som den er. Serveres med stolthet!
Bildet lånt av Lise Finckenhagen til jeg får tatt eget 😊


Tusen takk for besøket og ha en strålende dag videre 😊💖

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så koselig at du besøker bloggen min! Jeg blir veldig glad om du legger igjen en kommentar:-)
Klem fra Jeanette

Thanks for visiting my blog! I really appreciate if you leave me a comment:-)
Hugs, Jeanette