Sider

10. februar 2025

Hjemmelaget lasagne - beste varianten

Denne oppskriften har jeg funnet hos Gladkokken.no og den er virkelig så god. Jeg blander egentlig to oppskrifter her, bruker ragú (bolognese) oppskriften på selve kjøttsausen, mens ostesausen er fra lasagne oppskriften hans. Hemmligheten på en god kjøttsaus er rett og slett å la den få lov til å småkoke over mange timer, i hvert fall 2-4 timer. Og, en annen viktig ting, du må bruke en god kraft med masse smak. Jeg lager egen kjøttkraft, og den lar jeg også få lov til å stå å småputre i mange timer. 

Dette gir en kjøttsaus til en stor ildfast form med lasagne, som bildet du ser nederst her. 

Kjøttsaus
♥ 500 gram kvernet høyrygg av okse
♥ 500 gram kvernet svinenakke
♥ 200 gram pancetta (Italiensk røkt bacon)
♥ 2 stk løk
♥ 4 stk gulrot
♥ 4 stilker stangselleri
♥ 3 ss tomatpure
♥ 2 bokser gode hermetiske tomater
♥ 7 dl oksekraft
♥ 1 ts brunt sukker (kan også bruke vanlig sukker, jeg synes bare brunt sukker har bedre smak)
♥ 2 dl hvitvin
♥ 4 fedd hvitløk, jeg bruker hele kina hvitløk og ganske mye fordi vi er glad i hvitløk
♥ Chilikrydder, jeg bruker en blanding med litt forskjellige krydder
♥ salt og pepper

Ostesaus
♥ 3 ss smør
♥ 3 ss hvetemel
♥ 8 dl melk
♥ 50 gram ridderost / hvit ost - viktig at du bruker ost med litt smak 
♥ 50 gram parmesan
♥ 2 ts dijonsennep
♥ 1 ts malt muskat

Topping
♥ 100 gram revet ost
♥ 50 gram fersk mozarella
♥ litt olivenolje
♥ salt og pepper

Fremgangsmåte ragú / kjøttsaus / bolognese
  1. Start med å skrelle å kutte opp grønnsakene. De skal kuttes i små terninger.
  2. Finn frem en stor kjele og tilsett godt med olivenolje. Hell over grønnsakene og stek på medium varme. Grønnsakene skal ikke bli brune, men blanke og myke.
  3. Nå er det på tide å steke opp kjøttet som skal i vår Bolognese. Jeg har brukt svin, okse og pancetta. Det er viktig å kun steke opp litt og litt. Dette gjør at kjøttet blir stekt og ikke kokt. Stek på høy varme til kjøttet før en gylden farge. Jeg starter med pancetta og deretter okse og avslutter med svinekjøttet.
  4. Tilsett det stekte kjøttet når det er ferdig sammen med grønnsakene og fortsett stekingen.
  5. Når du er ferdig å steke kjøttet tilsetter jeg tomatpure og sukkeret i stekepannen. Stek i 2 minutter før du også heller dette over i kjelen med resten. Avslutt med å helle vinen i stekepanna og kok ut. Da får du med alle de gode smakene som har satt seg fast i stekepannen. Hell også dette over i kjelen.
  6. Hell nå oksekraften over i kjelen sammen med tomatene.
  7. Kok opp alt innholdet i kjelen og skru ned til lav varme. Bolognesen skal stå å putre i 2,5 - 4 timer. Jo lengre denne koker jo bedre blir den. Smak til med salt og pepper.

Fremgangsmåte ostesaus:
  1. Smelt smør og rør inn melet. Tilsett melk litt og litt og rør godt så det ikke blir klumper. 
  2. Kok 4-5 min og tilsett ridderost/revet ost, parmesan og dijonsennep. 
  3. Smak til med salt, pepper og malt muskat.

Du kan lage pastaplater selv eller kjøpe ferdig. Jeg kjøper alltid dette ferdig her i Italia, for de har ferske plater på butikken. 

Nå er det på tide å sette sammen lasagnen. Start med litt ostesaus i bunn og legg pastaplater over dette. Legg på et tynt lag med kjøttsaus, nytt lag med ostesaus og så pastaplater. Jeg pleier å lage 5 lag med pastaplater og avslutter alltid med kjøttsaus og ostesaus.

Avslutt med å strø over litt mer revet ost og fersk mozzarella. Avslutt med noen gode dråper med olivenolje og litt salt og pepper. Dette gir en fantastisk god skorpe på toppen.


Tusen takk for besøket og ha en strålende dag videre 😊💖

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så koselig at du besøker bloggen min! Jeg blir veldig glad om du legger igjen en kommentar:-)
Klem fra Jeanette

Thanks for visiting my blog! I really appreciate if you leave me a comment:-)
Hugs, Jeanette