Sider

7. november 2025

Matkurs i Stavanger med nydelig retter - forrett = Tartar av laks, jalapenosdressing, syltet rettich, agurk, ørretrogn, asiatisk vinaigrette & sesam

30. oktober var jeg på matkurs i Stavanger, det var først og fremst veldig gøy og lærerikt, samt at maten vi lagde var helt nydelig. Jeg hadde ansvaret for hovedretten sammen med Anja, helbakt kveite. I tillegg til kveita, så var sausen helt magisk god. Men favoritten var nok uansett forretten, som jeg rett og slett elsket.
Her er oppskriftene fra denne kvelden, jeg skal garantert lage noe av dette igjen.

Forrett = Tartar av laks, jalapenosdressing, syltet rettich, agurk, ørretrogn, asiatisk vinaigrette & sesam 

Jalapenosdressing del 1
♥ 2 stk hel jalapenos
♥ 1 stk hvitløksfedd
♥ 8 gram limejuice
♥ Lime zest fra ½ lime
♥ 5 gram koriander
♥ 10 gram riseddik
♥ 2 gram grønn hoffsaus eller grønn tabasco 
♥ 60 gram solsikkeolje 

1. Kutt jalapeño, hvitløk og korianderen i grove biter og ha i en blender
2. Tilsett resten av ingredienser
3. Kjør på full fart i blenderen til en glatt masse
4. La stå 15 minutter for å trekke smak


Jalapenosdressing del 2
♥ 2stk  eggeplomme
♥ ½  ts dijonsennep
♥ 2 dl solsikkeolje 
♥ salt etter smak 

1. Rør eggeplommer og sennep godt sammen. 
2. Spe forsiktig inn solsikkeolje mens du fortsetter å vispe – litt  av gangen slik at du ser oljen binder seg til eggene 
3. Øk etterhvert mengden olje. Pass på at majonesen hele tiden er glatt og blank. Begynner den å bli "kornete", er den i ferd med å skille seg. Dette kan reddes med litt vann. 

Jalapenosdressing del 3
♥ Majones fra oppskriften del 2 
♥ 50 gram dressing fra oppskriften i del 1 
♥ 3 gram sukker
♥ 3 gram salt 
♥ 10 gram limejuice 

1. Bland alt sammen
2. Smak til med mer sukker, salt eller lime om nødvendig.
3. (Smak til med mer dressing fra del 1 mer spicy er ønskelig) 
4. Ha dressingen over i en plastboks og oppbevar til bruk


Tartar av laks 
600 g renskjært laks (70g per porsjon) 

1. Kutt laksen i små terninger
2. Oppevar i en boks 

Syltet rettish 
Ingredienser
♥ 8 skiver rettish (ca. 20 cm lang og 4 cm bred)
♥ 100 g riseddik
♥ 100 g brunsukker 
♥ 55 g vann
♥ 8 g salt  
1. Tilsett eddik, palmesukker, salt og vann i en panne og kok opp for å løse opp palmesukkeret 
2. Ta av varmen og avkjøl
3. Skjær rettish i lange, tynne skiver på mandolin. 
4. Legg skivene til den avkjølte eddikblandingen og la sylte i ca 5 minutter
5. Ta skivene ut av syltesaften og tørk av på et kjøkkenpapir 

Thai vinaigrette
♥ 140 g limejuice
♥ 20 g soyasaus
♥ 24 g fiskesaus
♥ 44 g palmesukker 

1. Bland alle ingrediensene sammen slik at sukkeret løser seg opp 
2. Oppbevar i en boks 
Garnityr
Gressløk 
Ørret rogn 
Sorte og hvite sesam frø 
Agurkterninger - skrellet og kuttet i terninger på ca. 0,5 x 0,5 cm

Anretning forrett 
1. Salt lakseterningene lett og rør sammen
2. Rull rettishbåndet til en sylinder og legg midt i tallerken
3. legg cirka 70 gram tartar av laks oppi sylinderen, trykk forsiktig laksen ned i sylinderen 
4. Legg derreter noen biter agurk
5. Topp deretter laksen med cirka 20 gram jalapenosdressing, slik at det danner en liten kremtopp over kanten på sylinderen
6. Strø ½ ts med sesamfrø oppå jalapenosdressingen
7. Legg så noen perler ørretrogn 
8. Legg noen skrå-snittede gressløk 
1. Legg til slutt 2 ts med den asiatiske vinaigretten på utsiden av sylinderen 




Tusen takk for besøket og ha en strålende dag videre 😊💖

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så koselig at du besøker bloggen min! Jeg blir veldig glad om du legger igjen en kommentar:-)
Klem fra Jeanette

Thanks for visiting my blog! I really appreciate if you leave me a comment:-)
Hugs, Jeanette